Kdy je na čase obnovit fasádu domu

0 Comments


Fasáda je jednou z důležitých součástí domu. Dokonce je důležitější, než si mnozí lidé myslí, neboť právě ji vidí ostatní, když kolem něj prochází. Představuje také v podstatě první obrannou linii před nepřízní počasí, vedrem či mrazem. Je tedy jasné, že bychom se o ni měli podle toho také starat. Bohužel, valná část lidí právě tento aspekt péče o dům zanedbává.

 

provizorní oprava fasády

 

Tím základním, co bychom měli dělat, je její pravidelná obnova. To jednoduše znamená, že je nutné dům přinejmenším znovu natřít. Během toho se také opraví nejrůznější drobné nedostatky, jako jsou praskliny či třeba odloupnutí rohu. Nesmíme totiž zapomínat, že právě fasáda je vystavena po celou dobu působení všeho, co na ni může příroda použít. Péči si tedy rozhodně zaslouží. Problém je najít správný okamžik, kdy už je vhodné přistoupit k opravě. Naštěstí existují určité známky, na které se můžeme zaměřit.

 

V první řadě je to samozřejmě celkový vzhled. Ten by měl být jasný a neporušený, bez známek oprýskání či dokonce prasklin. Právě ty představují největší problém, neboť jimi se dovnitř může dostat například déšť či mráz, nehledě na to, že představují také vstupní bránu pro nejrůznější hmyz, který doma samozřejmě nechceme.

 

skutečná oprava fasády

 

Pokud máme fasádu namalovanou speciálním způsobem, je také nutné se dívat, zda je ona malba neporušena. I v takovém případě je nutné ji opravit, stejně jako tehdy, pokud je dům například postříkán graffiti či na spodu zčernalý od kouře z výfukových plynů. Ani jedno totiž nepůsobí dobře a ukazuje nám je, že o něj majitel příliš nepečuje.

 

Je jasné, že lhůta, ve které je nutné fasádu malovat, není pro všechny domy stejná. Každý z nich je vystaven trochu jiným podmínkám a působí na něj jiné vlivy. Nelze příliš dobře srovnávat třeba horskou chatu v Krkonoších s domem v centru Prahy. Proto je na každém majiteli, aby toto vše zvážil a sám našel vhodný interval. Domu to totiž jen prospěje.